Bacterie en Virus Infectie

Bacterie en Virus Infectie

Bacterie en Virus Infectie evenals Schimmel bij koi komen we liever niet dan wel tegen.

Een bacterie en virus infectie bij de koi ontstaat meestal door een slechte waterkwaliteit of door een primaire infectie. De Koi en overige vissen, bieden hun weerstand hoofdzakelijk door hun slijmhuid. Indien deze beschadigt door een parasitaire infectie, door slechte waterkwaliteit, of bijvoorbeeld doordat behandelingen te kort op elkaar worden uitgevoerd.

Bacterie en Virus Infectie

Bacterie en Virus Infectie Koi

In en vijver zwerven vaak vele soorten bacteriën, waar echter maar een klein gedeelte schadelijk van is. Het overgrote deel van deze bacteriën is dan ook onschadelijk voor de koi en siervissen. Koi en siervissen hebben over het algemeen een goede weerstand opgebouwd tegen de schadelijke bacteriën. Op het moment dat koi en siervissen zweren hebben of een beschadiging oplopen zoals eerder beschreven, zijn ze de perfecte gastheer voor deze bacteriën. Op het moment dat een bacterie infectie toeslaat kan er afhankelijk van agressiviteit van de bacterie zelf snel een grote wond tot een gat ontstaan. Op het moment dat er nieuwe vissen in een vijver worden ingezet, bestaat zelfs de mogelijkheid om een kruisbesmetting te krijgen, waardoor een hele populatie in korte tijd het loodje legt. Het is daarom verstandig om bij een zichtbare infectie zo snel als mogelijk een kweekje te laten maken van het slijm uit de wond. Zo kan er binnen drie dagen een behandeling worden voorgeschreven. Verstandig is het wel om zo snel mogelijk een wondbehandeling uit te voeren en dit blijven herhalen.

Een schimmel infectie, wordt meestal gezien als een wattig donsje op de vis en is een geheel andere infectie dan een bacterie en virus infectie. Schimmels zijn dunne en draadachtige haartjes, die uit groeien tot een wit tot grijs pluisachtige geheel. Schimmels komen bij vissen vaak voor op de kieuwen (kieuwrot), op de huid of uit zich als vertroebelde ogen. Schimmelsporen kunnen zich normaliter niet op een gezonde koi of siervis hechten, vanwege het afwerend vermogen van de vissen. Indien er een wond ontstaat op de huid van de vis, kan een schimmelspoor zich hier wel op hechten. Een uitwendige schimmel infectie is per definitie niet direct schadelijk en makkelijk te genezen. Indien er schimmelinfectie optreed op de kieuwen, kan een vis snel sterven als er niet direct actie wordt ondernomen.

Indien u vragen heeft over dit ingewikkelde onderwerp bacterie en virus infectie, neem dan contact met ons op.

Een Virus infectie is de meest agressieve en fatale infectie die een koi-liefhebber zich kan voorstellen.

Er zijn echter twee voornamelijke virus infecties bij die bij koi voor komen. Het niet schadelijke virus zijn de karperpokken, slijmachtige verdikkingen op de huid van de koi. Meestal bevinden de karperpokken zich op de vinnen, ze verdwijnen normaal gesproken weer vanzelf als de temperatuur van het water toeneemt. Toediening van extra vitaminen voorkomt meestal ook een explosie van karperpokken.

Het ergste wat u wel kan overkomen is het beruchte KHV ofwel het Koi Herpes Virus. Dit virus slaat toe bij een temperatuur vanaf ~18 graden en kan een sterfte van 60-80% van de hele populatie veroorzaken binnen enkele dagen. Over dit virus kunne we veel schrijven, maar daar zit niemand op te wachten. Indien er een dermate afwijkend gedrag bij uw vissenbestand optreed, schakel dan zo snel als mogelijk professioneel advies in. Wij zullen u zo snel als mogelijk met een gespecialiseerd dierenarts bezoeken, om een plan van aanpak te bespreken. Tevens zullen we u in dit geval van dag tot begeleiden.

House of Kate is er in geslaagd als leverancier om het product Virkon te bemachtigen en uitgebreid te testen, voordat het voor u werd uitgebracht. Met als doel vele problemen op te lossen en de bacterie druk te verlagen is dit een welkome product in onze Koi Branche, waardoor een bacterie en virus infectie in de vijver een beperkt risico worden. Lees het artikel aandachtig door, het zal voor zich spreken. Mochten er vragen zijn na aanleiding van onderstaand artikel neem dan gerust contact met ons op, zodat we u met raad en daad kunnen adviseren bij een bacterie en virus infectie. Maar beter nog een bacterie en virus infectie kunnen helpen voorkomen.

 Artikel Virkon, desinfectiemiddel voor uw Koivijver.

 Voorkom een bacterie en virus infectie en lees hoe u werkelijk een bacterie en virus infectie kunt voorkomen.

Bacterie en Virus InfectieBacterie en Virus Infectie Voorkomen