Parasieten Koi

Parasieten Koi ?

Vele Koiliefhebbers zullen er wakker van liggen, wéér een infectie van parasieten  waarbij zo snel als mogelijk naar diverse middelen wordt gegrepen. Het is belangrijk te weten waar de parasieten vandaan komen, maar vooral waardoor deze parasitaire infectie weer ontstaat. Parasieten koi komen niet vanzelf in uw vijver, ze komen meestal mee met, nieuwe vissen, met nieuwe planten, door kikkers en of watervogels etc. Zet daarom nieuwe koi altijd eerst in een quarantaine van 4-6 weken. Indien er nieuwe planten in een vijver worden gezet, haal deze dan niet uit een beekloop of sloot. Dompel nieuwe vijverplanten eventueel eerst in een dompelbad voordat u ze in de vijver of het plantenfilter zet. Zorg erg ook voor dat je wel een schoon filter behoud, zodat daar geen broedplaats kan ontstaan voor parasieten.

Bij het bestuderen van gedragsafwijkingen bij de vissen, moet u nauwlettend het afwijkend gedrag goed observeren om vervolgens een diagnose te stellen.

Parasieten Koi 1)

Parasieten KoiHierbij enkele voorbeelden van een abnormaal gedrag bij de vissen;

 • springen en schuren langs de bodem of zijkant
 • knijpen met de vinnen
 • stil liggen op de bodem, of op de zij liggen
 • hangen in het water met de kop omhoog of omlaag
 • liggen in venturi of beekloop
 • afzonderen en minder actief mee zwemmen
 • naar happen lucht en versnelde kieuwademhaling
 • schoksgewijs zwemmen
 • draaien rond de lengteas
 • trillen met de vinnen
 • schuw en schrikachtig
 • niet eten, uitspugen van koivoer of langs het koivoer happen

 Parasieten Koi 2)

De Meest voorkomende Parasieten (met name parasieten koi) op een rij:

Trichodina parasieten koi“= schotelvormig met streepjes gericht naar het centrum met aan de buitenkant trilhaartjes. Symptomen Parasieten Koi; grauwwitte tot blauwachtige verkleuring, beschadigde schubben, schuren, met de vinnen knijpen, trillende borst en rugvin, zweren en kapotte kieuwdeksels.
 Chilodonellaparasieten koi“= staat bekent als een echte vuilwater parasiet, gekenmerkt door een aantal groeven waar trilhaartjes uitkomen. Symptomen Parasieten Koi; grauwe kleur op de huid, schuren, met de vinnen knijpen, benauwdheid, trage bewegingen, slechte eetlust, sterke vermagering, happend aan het oppervlak hangen.
 Costia “parasieten koi”= zeer agressieve uiterst kleine parasiet welke alleen bij een vergroting van 100x te zien is als een boonvormige parasiet welke steeds over de lengte as beweegt. Symptomen Parasieten Koi; vissen schieten en schuren, huid is wit troebel, kieuwen aangetast of gezwollen met necrose vlekken, rode plekken op de schubben, lusteloos en knijpen met de vinnen, trillende borst en rugvin, gebied rond de anus rood en gezwollen.
 Witte stip “parasieten koi”= donker schotelvormig met een lichte maanvormige kern. Symptomen Parasieten Koi; witte stippen, vissen en schuren en schieten in het begin, later lusteloos, geen eetlust, witte schim over zich, hangen aan het wateroppervlak en happen naar lucht
 Huidworm “parasieten koi” = wormachtige parasiet jongbarend. Symptomen Parasieten Koi; schieten en schuren, aangevreten vinnen en rode bloedplekjes, soms huid troebel
 Kieuwwormparasieten koi“= wormachtige parasiet eier leggend. Symptomen Parasieten Koi; schieten en schuren in het begin, later kieuwdeksel wijd open, kieuw lamellen bleek en zwemmen traag aan het oppervlak, vissen liggen vaak in de uitstroom van het stromende water daar dit de kieuwen ontlast.
 Karperluis “parasieten koi”= met het blote oog waar te nemen schijf achtige grijze of donker groene parasiet. Symptomen Parasieten Koi; samengeknepen vinnen, schuren en schieten, ontsteking in de huid,
 Ankerworm “parasieten Koi”= wit Y-vormig draadje wat aan de vis hangt. Symptomen Parasieten Koi; schuren, rode bloedplekjes in de huid die gaan zweren, vermageren, witte draadjes aan de vis.

Laat voor een behandeling altijd een afstrijkje maken, laat dan ook de behandeling voorschrijven en ga niet zelf experimenteren. Vaak zien we dat er eerst een behandeling wordt uitgevoerd wat uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat leidt, waarna tijdens controle blijkt dat er een totaal verkeerde behandeling voor een totaal verkeerde parasiet is uitgevoerd.

Ga altijd terug naar de handelaar waar je de vis aan gekocht hebt indien er binnen twee tot drie weken problemen optreden. De handelaar weet meestal al wat er met de vis is gebeurt, en zal U normaal gesproken het beste advies kunnen geven. Neem nooit klakkeloos advies aan, maar denk eerst goed na over wat de gevolgen kunnen zijn. Parasieten Koi kunnen al bij een waterwissel snel optreden

We vernemen helaas te vaak dat er advies wordt gegeven zonder eerst de oorzaak te bestrijden, waardoor de vis wordt overbelast en helaas nog komt te overlijden. Tevens worden er te vaak een overdosis geadviseerd wat fatale gevolgen heeft voor het visbestand. Vraag altijd of Uw steuren en windes evenals zeelten tegen de middelen bestand zijn, wat in veel gevallen niet zo is.

Leer van fouten die anderen maken en experimenteer zelf niet, maar doe bewust de dingen en behandelingen die moeten worden gedaan, zoals een wondbehandeling met propolis wat meestal een goed effect heeft. Laat de oorzaak van bacteriële infectie altijd door een deskundige oplossen.

Ga dus niet zelf experimenteren en neem zsm contact met ons op, voordat het te laat is.(parasieten koi kan erg slecht uitpakken)

Parasieten Koi | Parasieten Koi Vissen