Afwerking Vijver en Beplanting

Afwerking vijver; Nadat de vijver is gerealiseerd, is het verstandig eerst de werking van de geplaatste systemen uitvoerig te testen, voordat u de afwerking vijver in gang wordt zet.

Afwerking vijver kan bestaan uit:

  • Afwerking Vijver door middel van Randafwerking
  • Afwerking vijver door Beplanting van het plantenfilter
  • Afwerking vijver door middel van Vijverbeplanting met vijverplanten

Afwerking Vijver door middel van Randafwerking;

Voor de randafwerking van een muur, zijn er vele mogelijkheden en oplossingen te noemen; de randafwerking kan bijvoorbeeld bestaan uit Chinees of Belgisch hardsteen wat momenteel erg populair is en niet duur, of een op maat gemaakte en luxere Granieten rand, welke wel prijziger is, maar waarbij je geen kleurverschillen hebt met een echte kleurvastheid. De Granieten randen worden door ons enkel als maatwerk besteld en ook ingemeten, desgewenst. We kunnen diverse soorten Graniet leveren in elke gewenste vlakke vorm. De opstaande muren of wanden kunnen worden afgewerkt met tegels, sierstenen, schoon metselwerk of stucwerk.

Een randafwerking met hardhout wordt ook veelvuldig gebruikt, hierbij wordt de opstaande muur of wand dan ook vaak afgewerkt met hardhout. Gezien de deksel van de filterput ook veel van hardhout gemaakt wordt ontstaat hierdoor één geheel om de vijver. Echter wanneer hierbij ook nog een extra vlonder gemaakt dient te worden overheerst het hout veel te veel en wordt dit dan ook sterk afgeraden, waarbij een andere keuze van randafwerking een betere optie is.

De randen wordt vastgelegd op de vijverrand, waarbij de folie meteen is weggewerkt, (het is overigens wel verstandig om de folie eerst op de rand te bevestigen door te verlijmen of vast te leggen).

Rand afwerking vijver bij een oeverrand, waarbij de rand van de vijver is verzonken in het maaiveld, kan overigens op vele manieren gebeuren. Enkele voorbeelden hiervan bij afwerking vijver zijn; stenen, tegels, stapstenen, keien, grind, oeverbeplanting, gras, rotspartijen dien in de vijver doorlopen, etc. etc.

Afwerking Vijver door Beplanting van het plantenfilter- Biologisch filter;

De vijverplanten en waterplanten in het plantenfilter komen in vijver substraat te staan, zodat deze lekker snel weg kunnen groeien.

Zorg bij het samenstellen van de planten combinatie ervoor dat je veel planten in het filter zet die veel nitraat nodig hebben, over het algemeen hebben alle planten fosfaat nodig, dus hiervoor hoeven meestal geen extra planten worden toegevoegd.

[margin10]

Afwerking Vijver door middel van Vijverbeplanting met waterplanten;

De keuze waterplanten welke bij de beplanting van uw vijver kunnen worden gebruikt worden onderverdeeld in diverse Zones (max diepte waarin de plant geplant mag worden) en groepen, deze groepen bestaan uit:

  • Zone 1, langs de vijver, Oeverplanten;
  • Zone 2, 0-10 cm waterdiepte, Moerasplanten;
  • Zone 3, 10-40 cm waterdiepte, Waterplanten; Moerasplanten
  • Zone 4, – 120 cm waterdiepte, Waterlelies; Zuurstofplanten
  • Zone 5, waterspiegel, Zuurstofplanten; Drijfplanten

De keuze van waterplanten is geheel vrij, wel is het verstandig om een diversiteit van planten in de vijver te zetten. Hierdoor wordt de biologische filtratie meestal beter opgebouwd en behouden. Plant overigens nooit vijverplanten in vijvergrond, maar enkel in substraat of grind. Vijvergrond is nm funest voor de vijver, daar dit veel zooi en troebelheid meebrengt, maar vooral de kwaliteit van deze gronden laat veel te wensen over, gezien het meestal van afvalgronden of restpartijen wordt gemaakt.

Afwerking Vijver

Een alternatieve randafwerking kan ook bestaan uit grind, rivierkeien of grotere rotsblokken waardoor er een natuurlijk uitzicht wordt gecreëerd.

Rivierkeien en rotsblokken worden ook vaker gebruikt bij Japanse tuinen, om een miniatuur gebergte na te bootsen.

Vervolgens wordt de filterput afgewerkt door hier een vlonder op te leggen of door deze af te dekken met natuursteen. Wanneer er een vlonder over de filterput wordt gelegd kan deze worden gebruikt als zitje.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=GRO-Xte4xbQ&feature=youtu.be” width=”640″ height=”480″ autohide=”1″ autoplay=”1″ disablekb=”1″ fs=”1″ hd=”1″ loop=”1″ rel=”0″ showsearch=”0″ showinfo=”0″]

[margin20]

afwerking vijver

afwerking vijver

De beplanting zal vervolgens het eindresultaat tot het gewenste geheel brengen. Oeverbeplanting en beplanting rondom de vijver maken het geheel nu helemaal af. Natuurlijk is met de beplanting een/ de sfeer rondom de vijver helemaal te bepalen.

Hierbij kunt u denken aan een Toscaanse tuin, een Japanse tuin, een Westerse tuin, of een moderne strakke tuin.

Nadat uw systeem volledig draait kunt u na drie dagen ontgassing de eerste vissen in uw vijver worden uitgezet. Hierdoor zal uw filtersysteem rustig aan belast worden en kan het gaan inwerken.

[margin20]

Zet na afwerking vijver vervolgens rustig aan nieuwe vissen bij om de drie tot vier weken.

Neem voor uitgebreid advies snel contact  met ons op; afwerking vijver, bepaald immers het slagingspercentage van het eindresultaat.

Stel Snel Uw Vragen Via Onderstaand Contactformulier:

Heeft u vragen of zou u graag vrijblijvend een afspraak willen maken, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Stel uw vragen zo uitgebreid als mogelijk, ook als u een afspraak wilt maken om een vijver te aanleggen of afwerking van de vijver.

[contact_form]

Afwerking Vijver | Beplanting Vijver