Vijver Filter

Vijver Filter | Koi Filter

Over het algemeen staat er tegenwoordig op iedere vijver wel een vijver filter. Men kan de vijver filter s onderscheiden in verschillende groepen, echter komen er wel steeds meer verschillende varianten op de filters, waardoor men het oog op deugdelijkheid verliest en waarbij de werking ook wel eens te wensen overlaat.

In een kleine Tuin-Vijver staat over het algemeen een klein Vijver Filter; dit bestaat meestal uit een klein drukfilter of een standaard filtertonnetje. Diverse vijver filter fabrikanten geven een helder water garantie, bij het gebruik van het vijver filter volgens hun voorschriften. Hier wordt een grote fout gemaakt, men plaatst een Vijver Filter en gaan, maar; Helder Water wil niet zeggen dat uw vijver zuiver of gezond is. Dit proces vergt veel meer specifieke kennis van de specialist, hierbij wordt niet alleen gekeken naar de vijver grootte, aantal kg vis per M³ Vijverwater, maar belangrijker nog het type en hoeveelheid voer wat u in de vijver strooit.
[margin10]

vijver filtervijver filter
[margin10]
Over het algemeen kunnen we stellen dat er door ieder vijver filter een en het zelfde traject moet worden afgelegd. Hierbij gaan we er vanuit dat als eerste het vuil wordt afgevoerd, dan wel wordt verwijdert uit het vijver-water alvorens de overige processen in werking treden. Nadat het eerste vuil uit het vijver-water is verwijdert, zal de Nitrificatie in werking treden, waarna de Denitrificatie het proces voltooid. Wat vervolgens overblijft is Nitraat en Fosfaat, dit eventueel ook nog verder af te breken in een vervolg proces. De Reactie zoals hier beschreven is echter niet zo eenvoudig als wordt gedacht. Veel vijver filter s zijn zo geformuleerd, dat de processen elkaar niet goed opvolgen, of op kunnen volgen. Heel eenvoudig doordat de vijver filters niet vanuit de basis worden opgebouwd.

Door het geven van veelal verkeerde informatie vanuit de fabrikant, worden vele vijver filter s aangekocht welke niet voldoen aan de wensen van de klant. Hierbij spreken we niet alleen  filter s van € 50,= maar evengoed over filtersystemen van over de € 7.500,=.

We kunnen het Koi Filter of Vijver Filter onderscheiden in:

 • Voor-Filter: In het voorfilter wordt over het algemeen het grovere vuil weggevangen en afgevoerd naar het riool. Dit kan een Zeeffilter zijn, een Trommelfilter, een Vortex, etc.
 • Bezinker: In de bezinker, bezinkt het grovere en fijne vuil rustig, waarna het vervolg proces met chemische reactie in werking kan treden. Het is overigens aan te raden om altijd een deugdelijk voor filter te plaatsen voor welk filtersysteem dan ook.
 • Meerkamer-Filter:
  Een meerkamer filter is het meest traditionele filter, dit koi filter bestaat dan ook uit meerdere kamers.
  Het is altijd aan te raden om twee – drie kamers te creëren om een zo optimale werking te hebben. Liever enkele grote kamers dan veel kleine.
 • Druk-Filter / Bead-Filter:
  Een druk-filter of Bead filter is interessant als er weinig ruimte is om een vijver filter neer te zetten.
  Het druk filter is daarom ook populair bij als Koi Filter op een koivijver. Het is echter wel noodzakelijk voor een goede werking om altijd een bezinker voor het Filter te plaatsen, om een filtercrash te voorkomen.
 • Trickling-Filter: Een trickling filter wordt veel gebruikt in de consumptie visteelt. De technische werking van het trickling filter wordt echter zeer onderschat, waardoor vele zogenaamde trickling-filters op de markt niet kunnen werken.
 • Planten-Filter: Een planten filter wordt vaak gebruikt om toch nog vijver planten bij uw vijver te hebben en dus een oplossing bied voor vijvers waar geen planten in de vijver kunnen, omdat de vissen de planten opeten of kapot maken. Een Planten filter zorgt ervoor dat het nitraat uit het water gefilterd wordt door de opname door de planten van nitraat en fosfaat. Wel is het belangrijk om de waterwaarden toch goed te controleren, gezien we vaak zien dat mensen vele malen minder spoelen. Planten nemen veel nitraat en fosfaat uit het water, maar dat wil niet zeggen dat de gehele vervuiling uit het water wordt opgenomen.

U ziet dat er vele filters op de markt zijn, echter om een geschikt vijver filter te kiezen is meer kennis nodig dan zomaar een zaak binnen te stappen en een vijver filter uit de schappen te trekken of te laten aanpraten.

Een goede en gezonde vijver begint immers bij de basis, dus een deugdelijk Filtersysteem.Veel belangrijker bij de keuze van uw filtersysteem is de tijd die u er wekelijks, maandelijks in wilt en kunt besteden. Wanneer u weinig tijd heeft is het dan ook niet te kiezen voor een filter dat veel onderhoud vergt.

Tijd Nood? Dan is het raadzaam om een geheel automatisch filtersysteem aan te schaffen, ook hierin kunnen wij u diverse opties aanbieden waarbij wij de spoelfrequentie berekenen en controleren.

Staat ook U nu voor het dilemma welk Vijver Filter; Wat is de beste  Vijver Filter keuze welke bij ons past ??

Wij begrijpen dat u na het lezen van deze informatie, nog meer vragen heeft gekregen, of in ieder geval zult krijgen; Stel uw vragen via onderstaand contactformulier.

Mocht u de installatie willen uitbesteden, dan zullen wij uw Vijver Filter Vakkundig installeren.

Stel Snel Uw Vragen Via Onderstaand Contactformulier:

Heeft u vragen of zou u graag vrijblijvend een afspraak willen maken met betrekking tot een Vijver Filter, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Stel uw vragen zo uitgebreid als mogelijk, ook als u een afspraak wilt maken voor het plaatsen van een vijver filter.

[contact_form]

 Vijver Filter – Vijver Aanleggen