Vijver In De Winter

Vijver In De Winter

januari 15, 2013 Uit Door Robert van de Pas

Vijver in de Winter

Vijver in de Winter

Vijver in de Winter

De Winter is nog maar net ingetreden of de eerste vragen treden al aan met onze vijver in de winter. Ondanks dat de vijver in de winter natuurlijk een prachtig beeld geeft in de tuin, tijdens sneeuwbuien en mooie vorst, moeten we de vijver in de winter toch serieus in de gaten houden.

De belangrijkste punten worden meestal in de voorbereiding op de winterperiode gedaan, gezien de vijver in de winter mestal in een rust verkeerd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het water stil moet staan en het filtersysteem niet meer mag draaien. Het beeld dat bij vele vijverliefhebbers wordt gecreëerd bij hun vijver in de winter is rust. Vissen die stil liggen bij elkaar in een hoek of in de midden in het diepste punt van de vijver. Waterval staat uit en de pomp is uit het water gehaald.

Hierbij Enkele Tips Voor Uw Vijver In De Winter:

Vijver In De Winter Tip 1 Schone Vijver:

Zorg er altijd voor dat uw vijver schoon de winter ingaat, dus doe een groot onderhoud aan uw vijver voordat de vorstperiode intreed. Dit geeft een veiliger gevoel en minder kans op het ontstaan van giftige gassen in het afval op de bodem van de vijver. Door deze gassen kunnen de vissen overlijden in geval van bevriezing van de vijver.

Vijver In De Winter Tip 2 Vijver Pomp:

Zoals nog steeds het merendeel van alle vijverliefhebbers doet, is de pomp uit de vijver halen in de winterperiode, zodat deze en het filter niet bevriezen. Ondanks dat dit al vele jaren is achterhaalt, wordt dit nog steeds door vele tuincentra en vijvercentra geadviseerd. U zult zich hierbij natuurlijk terecht afvragen “en in de natuur dan”, de grote natuurvijvers vriezen ook dicht. Dit klopt helemaal natuurlijk, echter heerst er nog steeds een enorm misverstand bij de gemiddelde vijverliefhebbers. Waarom wij een vijver in de winter liever niet dicht laten vriezen is simpel weg de reden dat het over grote deel van alle tuinvijvers klein van volume zijn, waardoor er een minimale ruimte overblijft voor alle vissen die in deze kleine tuinvijvers zwemmen. De bevolkingsdichtheid van een tuinvijver is natuurlijk vele malen hoger dan die van een grote natuurvijver, waardoor de overlevingskans ook vele malen hoger licht. Wij proberen vaak de natuur na te bootsen in onze tuinen, maar hebben niet in de gaten dat bij ons in de tuinen alles compact is, met een enorme overbevolking. Dit is dus al de belangrijkste reden om uw vijverpomp in de winter door te laten draaien. De circulatie van uw vijver in de winter is dus absoluut een goed uitgangspunt. Dat u een eventuele waterval afsluit tijdens de winterperiode is natuurlijk wel aan te raden.

Vijver In De Winter Tip 3 Afdekken Vijver:

Vele Vijverliefhebbers dekken hun vijver in de winter af, dit enkel en alleen al om de reden dat ze willen dat de vijver niet bevriest en om te zorgen dat de vissen blijven zwemmen. Een vijver in de winter afdekken is natuurlijk niet slecht, maar zelfs aan te raden als u de mogelijkheid hiertoe hebt. Zorg er wel voor dat u dagelijks het afgesloten lucht gedeelte goed lucht, om een dood klimaat te voorkomen. Een doodklimaat boven het vijverwater kan namelijk resulteren en een bacterie-infectie, waar we niet op zitten te wachten. Controleer uw vissen ook dagelijks goed, zodat u weet wat er gebeurt in de vijver.

Vijver In De Winter Tip 4 Stroming In De Vijver:

Vijver in de Winter Koi

Vijver in de Winter Koi

Besluit u om de vijver in de winter niet af te dekken, heeft u niet de mogelijkheid, of heeft u een andere reden. Zorg dan dat u een goede stroming heeft in de vijver zodat de vijver in de winter niet dichtvriest. Een goede stroming zorgt ervoor dat u uw vissen dwingt om te blijven zwemmen, waardoor ze niet zo snel afzwakken, maar sterker de winter uitkomen. Ten tweede zal de vijver hierdoor ook niet bevriezen. U zult tevens uw vissen goed kunnen observeren en eventuele afwijkingen en of problemen sneller opmerken.

Een stroming is op verschillende manieren simpel te creëren, maar dit is vaak afhankelijk van uw filtersysteem.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan even contact met ons op via onderstaand contactformulier. Voeg eventueel een foto van de vijver en het filtersysteem toe, met daarbij zoveel mogelijk details zodat we u gericht advies kunnen geven.

[contact_form]

Vijver in de Winter | Vijver in de Winter Bevroren