Vijver

Vijver

De laatste jaren is de vijver in het algemeen een begrip geworden voor vele tuinliefhebbers.
Door de enorme vraag naar vijvers is er dan ook steeds meer kennis nodig om op de specifieke wensen van de klanten in te gaan.

[margin20]

We delen ze hoofdzakelijk in 4 groepen in:

KoiVijver

Koi Vijver

De Koi vijver is de laatste jaren steeds meer in trek en populairder geworden bij de hobbyist. Deze gekleurde (Koi) Karpers welke vanuit Japan zijn geïntroduceerd in Europa zijn zeer sierlijk en geven een enorme uitstraling van rust in uw vijver. Door hun sierlijke beweging en de kleuren met unieke patronen vormen een uitermate pracht. Hierbij komen vele mensen dan ook echt tot rust na een drukke of hectische dag op het werk.

Niets evenaart dan ook de rust van dit type vijvers waar voornamelijk de grotere Koi boven de 50 cm de rust teweeg brengen. Door deze uitstraling waarbij veel mensen de rust vinden, slaat dan ook snel de Koi hype toe. Wel willen we u waarschuwen dat het maken van een Koi Vijver bij de meeste mensen lijd tot een echte gezonde Koi verslaving, wat dan ook vaak overslaat naar het gehele gezin.

Het is echter wel belangrijk dat Koi voldoende ruimte en waterbuffer hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Bij het aanleggen van een Koi vijver is het daarom ook zo belangrijk zoveel mogelijk waterbuffer te creëren. Door een diepte van minimaal 1.50 meter – 2.00 meter of zelfs nog dieper, zullen de temperatuur schommelingen van het water in ieder geval minimaal zijn. >>>>

NatuurVijver

Natuur Vijver

In natuurvijvers worden meestal weinig vissen gehouden, deze varianten stralen veel rust uit net als in de grote natuur. Dit soort vijvers bestaat hoofdzakelijk uit planten op diverse niveaus. Het is wel van algemeen belang, dat er zoveel mogelijk zon op de planten komt te staan, zodat de planten zichzelf goed kunnen ontwikkelen en groeien.

We spreken hier over 3-4 verschillende niveaus onder de waterspiegel van 15 – 100 cm. Hierdoor kunnen er meerdere soorten planten in de vijver te komen te staan. In het bovenste niveau staan de oever en moerasplanten tot maximaal 15/20 cm diepte. Op een diepte van 35-80 cm kunnen vele diverse waterplanten worden gezet.

In het onderste en diepste niveau zetten we de zuurstofplanten en waterlelies. Zuurstofplanten kunnen overigens niet allemaal op het diepste niveau staan. Enkele soorten staan liever op een ondieper niveau. >>>>

ZwemVijver

Zwemvijver

De ZwemVijver is de laatste jaren erg in trek en geniet steeds meer populariteit. De voordelen die op- en afwegen tegen een standaard zwembad geven vaak al snel de doorslag tot aanleg.

Het voordeel buiten het feit dat er geen chloor meer gebruikt hoeft te worden, is de natuurlijke uitstraling welke gecreëerd kan worden. Bij het aanleggen van een zwem-vijver is het belangrijk te kiezen uit een strakke vijver of een natuurlijk uitziende vijver met plantenbedden.

De diepte  is gelijk aan de diepte van een gemiddeld zwembad, doordat er plantenbedden worden aangelegd in de minder diepe zone van een natuurlijk ogende zwem-vijver, wordt het water sneller door de zon opgewarmd.

Een zwemvijver bestaat standaard uit een zwemgedeelte en een planten gedeelte. Bij de natuurlijke variant loopt het planten gedeelte langzaam over in het zwemgedeelte. Dit wordt echter gescheiden door het niveau verschil. Bij de strakke variant staat het planten gedeelte slechts in verbinding met het zwem gedeelte. >>>>

TuinVijver

Tuin Vijver

In een tuinvijver worden meestal de standaard siervissen gehouden zoals, Goudvissen, Goudwinde, Shubunkin, Sarasa, Rietvoorntjes. Een steur houden in deze vijver is niet aan te raden, vanwege het feit dat er vaak veel planten in  staan.

Een steur waaronder zeker een jonge steur zwemt zich nogal snel vast tussen de waterplanten, waarna hij stikt, omdat de steur niet achteruit kan zwemmen. Dit soort vijvers bestaat hoofdzakelijk uit planten op diverse niveaus en vaak weggewerkt in het tuinontwerp.

Het is wel van algemeen belang, dat er zoveel mogelijk zon op de tuinvijver komt te staan, zodat de planten zichzelf goed kunnen ontwikkelen en groeien.

De bodem mag met substraat worden bedekt, zodat er natuurlijk en biologische filtering kan ontstaan. Hierbij moet echter wel rekening gehouden worden dat er zich ook afval en vuil in deze laag ophoopt, wat na 3-5 jaar voor problemen kan zorgen. Het is daarom raadzaam het substraat jaarlijks los te woelen en het vuil met een zuiger af te zuigen. >>>>

Stel Snel Uw Vragen Via Onderstaand Contactformulier:

Heeft u vragen of zou u graag vrijblijvend een afspraak willen maken, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Stel uw vijver vragen zo uitgebreid als mogelijk.

[bestwebsoft_contact_form lang=nl]