Koi Vijver

De Koi Vijver, Genieten Van Rust En Eenvoud

Onze specialiteit Koi vijver uit elkaar gezet op een rij

De Koi vijver is de laatste jaren steeds meer in trek en populairder geworden bij de algemene vijver hobbyist. Deze gekleurde (Koi) Karpers welke vanuit Japan zijn geïntroduceerd in Europa zijn zeer sierlijk en geven een enorme uitstraling van rust in uw koi vijver. Door hun sierlijke beweging en de kleuren met unieke patronen vormen een uitermate pracht in de Koi Vijver. Hierbij komen vele mensen dan ook echt tot rust na een drukke of hectische dag op het werk. Niets evenaart dan ook de rust van dit type vijvers waar voornamelijk de grotere Koi boven de 50 cm de rust in de vijver teweeg brengen. Door deze uitstraling waarbij veel mensen de rust vinden bij hun vijver, slaat dan ook snel de Koi hype toe.

Koi VijverWel willen we u waarschuwen dat het maken van een Koi Vijver bij de meeste mensen lijd tot een echte gezonde Koi verslaving, wat dan ook vaak overslaat naar het gehele gezin. Het is echter wel belangrijk dat Koi voldoende ruimte en waterbuffer hebben in de vijver om zich te kunnen ontwikkelen. Bij het aanleggen van een Koi vijver is het daarom ook zo belangrijk zoveel mogelijk waterbuffer te creëren. Door een diepte van minimaal 1.50 meter – 2.00 meter of zelfs nog dieper, zullen de temperatuur schommelingen van het water in ieder geval minimaal zijn.

Een Koi vijver wordt veelal gedeeltelijk boven het maaiveld aangelegd met een opstaande rand, wat natuurlijk ook een ideale oplossing is bij een hoge grondwaterstand. Het mooie van deze Koi vijver is, dat u rustig op de vijverrand kunt gaan zitten en genieten van de Koi-Karpers welke zich graag door u laten verwennen. Kinderen zullen hierdoor ook minder snel te water raken, waardoor het voor hun ook veiliger is. Houd er wel rekening mee dat je de rand van de Koi Vijver niet te hoog maakt, want kinderen gaan eroverheen hangen, waardoor ze alsnog te water kunnen raken.

Heldere koi vijver zonder waterplanten kan dat?

Veel mensen schakelen over naar een Koi Vijver, nadat ze al vele jaren een kleine Tuin Vijver of een grotere Natuur Vijver hebben gehad. Hierbij kunnen dan ook verschillende factoren een rol spelen in de keuze om over te schakelen naar een Koi Vijver.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=U3hNRnvvdYQ&feature=youtu.be” width=”640″ height=”480″ autohide=”1″ autoplay=”1″ disablekb=”1″ fs=”1″ hd=”1″ loop=”1″ rel=”0″ showsearch=”0″ showinfo=”0″]

Enkele factoren die hierbij een rol kunnen spelen:

 • Kleine Koi uitgezet in een Tuin Vijver onder het motto de vissen passen zich aan, aan het formaat van de vijver. Maar helaas niets is minder waar, want u kunt een karper nog uit een aquarium laten groeien mits de omstandigheden gunstig zijn.
 • Lekkage van de koi vijver, door het lek raken van de vijverfolie, vanwege ouderdom omstandigheden. Dit komt veel voor bij de vijvers gemaakt van pvc folie.
 • Troebele vijvers door het omwoelen van de bodem en het woelen in het plantenbed van de vijver door de Koi of andere type Karpers. Meestal ligt er in dit type vijvers een laag van 10cm vijver substraat, wat jarenlang helaas werd aanbevolen door tuincentra en vijvercentra.
 • Het opnieuw ontwerpen en aanleggen van de tuin, waarin het oudere type vijver niet meer past. Bij de nieuw te ontwerpen tuin, worden meestal de strakke lijn aangehouden waarbij dan ook een strakke vijver hoort. Hierbij is er dan nog de keuze in een Zwem Vijver, Spiegel Vijver of Koi Vijver, waarbij natuurlijk ook een combinatie mogelijk is.
 • Het onderhoud van de bestaande Natuur Vijver of Planten Vijver is veel te veel en wordt ook steeds lastiger, waardoor het onderhoud achterwege blijft en de planten uit de kluiten groeien. Het resultaat is meestal dat alles overwoekert en het einde niet meer in zicht is, waardoor ook de vissen niet meer te zien zijn.
 • Men heeft het Koi Virus opgelopen, waarbij men dan ook optimaal van de prachtige juwelen in hun koi vijver willen genieten. Wanneer men dan kiest voor een koi vijver zonder planten in de vijver, kunnen de vissen optimaal worden geobserveerd en lekker tam worden gemaakt, waarbij het uit de handen voeren de Japanse Koi toch altijd een happening is.

Filtersysteem Koi Vijver

Koi zijn enorme watervervuilers. Ze worden dan ook niet voor niets de Varkens van de Koi Vijver genoemd. Wat dan ook inhoud dat er een gedegen filter systeem op de koi vijver moet komen te staan. Bij de Keuze van het juiste filtersysteem kan worden gekozen voor een compact filtersysteem, maar ook voor een traditioneel groot filtersysteem met veel inhoud. In combinatie met een Plantenfilter hebt u natuurlijk wel de optimale werking van uw filtersysteem. Het is wel van belang dat uw gehele filtersysteem inclusief; pompen, UV-C, keuze filter, afmeting leidingen enz. op uw vijver worden afgestemd. Vele dure systemen werken niet simpelweg door een verkeerde samenstellingen, waarbij de gemaakte keuzen fataal kunnen zijn voor uw dure exemplaren in de Koi Vijver.

Bij het bepalen van de keuze van uw filtersysteem, wordt dan natuurlijk rekening gehouden met de frequentie van het onderhoud en het tijdsbestek dat voor u reëel is. Met name het tijdsbestek is hierbij er belangrijk, gezien de tijd die uw buurman of bekende vriend heeft door ieder geheel ander geïnterpreteerd wordt, waardoor helaas vele systemen worden verwaarloosd en problemen met uw Prachtige Koi in de Koi Vijver ontstaan.

Koi Vijver

Het plaatsen van het filtersysteem is meestal in een grote filterput. Indien dit wegens plaatsgebrek niet mogelijk is, zal er een alternatief moeten worden gekozen; bijvoorbeeld in een tuinhuisje, garage of achter een haag elders in de tuin is natuurlijk ook een optie.

Het vijverfilter dat onder de grond staat, wordt meestal gravity gevoed. Dit houd in dat het water door de bodemdrain en een skimmer, door de waterdruk in uw filtersysteem loopt. Het voordeel hiervan, is dat met een energie zuinige waterpomp kunt werken, omdat deze met weinig kracht het water terug de koi vijver in kan brengen.

Het vijverfilter dat boven de grond staat, wordt meestal pomp gevoed. Dit houd in dat het water via de waterpomp naar het filter gebracht dient te worden. Het nadeel hiervan is dat er een vuilwaterpomp dient te worden gebruikt, die een opwaartse kracht moet leveren. Dit houd in dat er een type vuilwaterpomp wordt gebruikt welke vele malen meer energie verbruikt dan bij een gravity systeem.

Plantenfilter Vijverplanten Koi Vijver

Koi Vijver met PLantenfilterIndien er wordt gekozen voor een plantenfilter op de Koi Vijver, kan de uitstroming van het filter of pomp via het plantenfilter terug in uw vijver uitkomen. Dit kan via een overloop, waterval, beekloop etc.. Het voordeel van een plantenfilter is dat u in de groeizame perioden niet extra veel water hoeft te verversen. Wat bij de meeste vijverliefhebbers toch een Hot Item is, omdat de prijs van water ook niet overal even goedkoop is. Maar toch is het wel erg raadzaam om in een Koi Vijver kraanwater te gebruiken en zeker geen Bronwater, omdat er toch een put in de tuin zit. De waterkwaliteit van de meeste bronnen is namelijk niet constant, vanwege de redelijk ondiepe putten, waardoor het uitrijden van mest door de boeren snel in het grondwater terecht komt.

Als men doorgaans er rekening mee houd dat het gebruik van leiding water op jaarbasis wel meevalt. Door zelf eens te berekenen wat er jaarlijks wordt ververst met daarbij de kostprijs te berekenen valt dit op jaarbasis meestal wel mee. Door het gebruik van de juiste planten in een plantenfilter worden de gehalte aan Nitraat en Fosfaat namelijk graag opgenomen, mits de waterwaarden juist zijn. Met een plantenfilter op uw koi vijver behoren de PH, GH en KH wel in de juiste verhouding te zijn om tot een optimaal resultaat te komen.

Koi Vijver Maken

Een Koi vijver maken kan op veel verschillende manieren en met evenveel verschillende soorten materialen. Zo wordt de Koi vijver veelal opgemetseld met betonblokken, maar ook met kalkzandsteen, echter wordt hierbij vaak vergeten dat een spouwmuur geen massieve muur is en dus openklapt na een bepaalde tijd. Materialen als Hardhout of sandwichpanelen komen we ook regelmatig tegen, wat natuurlijk ook kan mits er voldoende ondersteuning wordt aangebracht. Vaak worden vijvers afgegraven en dan vanaf een bepaalde hoogt pas opgemetseld, hierdoor ontstaat er dan wel een serieus risico dat zo’n koi vijver kan instorten bij een waterlekkage. Het materiaal waarmee een koi vijver meestal wordt bekleed is: Rubber-coat, epdm folie, pvc folie of polyester. Natuurlijk zijn er kant en klare bakken zoals; polyester koi vijve r(s) en hdpe koi vijver (s)

Koi Vijver MakenNatuurlijk kunnen wij u ook begeleiden tijdens uw voorbereidingen en tijdens uw werkzaamheden, waarbij wij de rode draad maken en het uiteraard ook mogelijk is om enkele taken uit te besteden aan ons.

Hoe dit in z’n werk gaat? Als volgt; Wij werken samen met u uw plannen uit, van keuze Koi Vijver, Vorm, Plaats bepalen, Afmetingen Koi Vijver, Type bouw, Afwerking, Filtersysteem, Berekening Capaciteit systeem etc. Wanneer we vervolgens met beide partijen volledig achter het uit te voeren plan kunnen staan, wordt er een stappen plan en to-do list opgesteld met een daaraan gekoppelde tijdslijn. Hierna kan het project opgestart worden, waarbij een intensieve begeleiding stap voor stap plaats kan vinden.

Voor de echte doe het zelver, zal een begeleiding niet direct noodzakelijk zijn, maar is het wel raadzaam om toch het plan te laten controleren, zodat er niemand van de koude kermis terug hoeft te komen. Vaak zien we dat mensen door de Bomen het Bos niet meer zien op de diverse Forums, wat natuurlijk ook niet raar is, gezien ieder er z’n eigen theorie op na houd. Deze Theorieën hoeven natuurlijk niet slecht te zijn, maar brengen vaak wel verwarring voor de beginnende vijver liefhebber.

Waar dient u rekening mee te houden voordat u de Koi Vijver gaat Bouwen:

 • Riool aansluiting, voor het spoelen van het filtersysteem en de mogelijkheid om de bodemdrains door te spoelen.
 • Waterleiding of mogelijkheid tot automatisch bijvullen van de vijver. Bijvullen via slangen zorgt in de zomer keer op keer weer voor een bacteriebesmetting
 • Overloop is dit wel nodig?
 • Skimmer, wel of niet over het filtersysteem? (het beste is natuurlijk om een skimmer via het filtersysteem te laten lopen)
 • Vijververlichting, handig om in te bouwen voordat de koi vijver vol is!!
 • Wie gaat er graven en voert mijn zand af?
 • Welke stenen moet is gebruiken?
 • Welke kwaliteit materialen kan ik wel en niet waarvoor gebruiken?
 • Snel afsluiters ofwel schuifafsluiters zijn er in veel prijsklassen te koop, welke moet ik kiezen, kan ik alles met de budget afsluiters doen of moet ik ook de duurdere versies (Valterra en VDL) gebruiken?
 • Welke lijmkeuze moeten we gebruiken?
 • Waar terugvoer in de koi vijver?
 • Hoe creëer ik simpel een optimale stroming?
 • Welke pomp heb ik dan nodig? ( Oase, Messner, Nautic, Zwembadpompen, Budget)

Mocht u vragen hebben met betrekking tot dit artikel, of bent u serieus met plannen bezig, aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij begeleiden u daar waar u hulp nodig heeft.

Vijver vragen

Voor meer informatie of een afspraak betreft een Koi Vijver neem  contact met ons op, wij geven u graag een persoonlijk en situatie gericht advies.

Als Nederlands Vijverspecialist, kunnen wij u Begeleiden bij uw project, of dit volledig voor u uit te voeren.

Koi vijver Maken

Stel Snel Uw Vragen Via Onderstaand Contactformulier:

Heeft u vragen of zou u graag vrijblijvend een afspraak willen maken, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Stel uw vijver vragen zo uitgebreid als mogelijk.

[bestwebsoft_contact_form lang=nl]