Japanse Koi

Japanse Koi

japanse koi

De Japanse Koi ook wel Nishikigoi (gekleurde karper) genoemd, welke van oorsprong uit China komen, zijn in Japan vele jaren doorgekweekt tot een enorm breed aanbod aan variaties. Door de mooie unieke patronen en kleurcombinaties op de Koi zijn de vissen enorm in trek bij de vele vijver liefhebbers over de gehele wereld.

Door de rustgevende uitstraling van deze Japanse Koi, raken vele vijverliefhebbers verknocht aan deze koi vissen. Vele Koi hobbyisten laten hun vakantie varen om de vakantie thuis bij hun vijver door te kunnen brengen.

Japanse KoiDe Japanse Koi kunnen wel uitgroeien tot exemplaren van 60-90 cm met een enkele uitschieter van boven 1 meter.

De Leeftijd van deze vissen is zeer afhankelijk van de waterkwaliteit en het milieu waarin ze vertoeven. Afhankelijk van deze waterkwaliteit kunnen de Japanse koi wel tot 40 jaar worden, maar ook zijn verschillende uitzonderingen welke een veel hogere leeftijd behalen. De gemiddelde leeftijd van de Japanse Koi is echter maar 4 jaar, dit komt vooral door de onwetendheid van de startende hobbyist. Wordt de nodige zorg geboden, dan zullen de vissen gemiddeld dan ook veel ouder worden.In Europa is na Engeland, Nederland de grootste afnemer van de Japanse Koi.

De Koi hobby wordt de laatste jaren binnen Europa uitgebreid naar omliggende landen.

Men onderscheid in Japan twee verschillende categorieën Japanse Koi:

De snelle handel Japanse Koi

Dit houd in dat de aangeboden vissen perfect op kleur zijn en vanaf kleins af aan al hele mooie kleuren hebben. Deze Japanse Koi kunnen daarom snel worden verkocht aan de beginnende t/m de vergevorderde Koi hobbyist. Doordat deze vissen zo snel perfect op kleur zijn, zullen ze meestal ook weer sneller de intensieve kleur gaan verliezen, wat meestal na een jaar of 5-7 intreed. Hierbij zal de kleur intentie van de Japanse Koi afnemen, maar wat niet per definitie inhoud dat de Koi niet meer toonbaar is.

De selectievere handel Japanse Koi

Dit houd in dat de aangeboden vissen nog in ontwikkeling zijn, en waarbij de kleurintensiviteit van de kleur langzaam toeneemt. Vaak worden deze vissen ook Tategoi of Tateshita genoemd, wat weer inhoud dat deze vissen een kwalitatief toekomst perspectief bieden. Het zijn meestal vissen die uit kunnen groeien tot echte prachtexemplaren.

De Tategoi selectie komen zelden of nooit buiten de grenzen van Japan vanwege het simpele feit, dat de kweker deze vissen zelf door kweekt. De Tateshita, de uit sortering van de Tategoi komen wel naar Europa, wat zeker niet inhoud dat deze vissen minder mooi of mindere toekomstmogelijkheden hebben. Deze vissen zien wij vaak de grote prijzen weghalen op de Koi shows in diverse landen.
De Grote thuisbasis van de Japanse Koi is de prefectuur Niigata,waar de basis van de Japanse Koi is gelegd. Door de kou in dit gebied, worden de Mudponds meestal in Oktober en November geoogst, waar de Koi-dealer dan zijn inkopen kan doen van de meerjarige koi vissen.

Na enkele jaren zijn er in het zuiden ook Koi kwekerijen ontstaan rond de Evenaar, waar de temperatuur dus veel gunstiger is.

Momenteel zijn er de twee belangrijkste gebieden dus, het Niigata gebied en het Zuiden van Japan.

[margin10]

[one_fourth][/one_fourth]
[one_fourth][/one_fourth]
[one_fourth][/one_fourth]
[one_fourth_last][/one_fourth_last]

[margin10]

Zie ook: Israel Koi, Euro Koi, Japanse Koi

[contact_form]