Steuren

Steuren

De Steuren zijn in de afgelopen jaren een zeer populaire vijvervis geworden.

Vele vijverliefhebbers kopen een steur in de veronderstelling dat deze de vijver in kan en dat ie vanzelf door groeit tot een groot prachtig exemplaar. Echter niets is minder waar, ongeveer 90% van alle aangekochte steuren is binnen twee weken dood, enkel en alleen omdat de klanten niet worden voorgelicht. Een jonge steur is een zeer gevoelige vis en heeft de veel voedsel nodig, omdat deze weinig reserve opbouwen in de eerste groeifase. Het is niet verstandig een steur onder de 30 cm te kopen, daar de kleinere steuren nog erg gevoelig zijn voor virussen welke fataal zijn voor deze kleine jonkies. De meeste jonge steuren zwemmen zich vast tussen waterplanten, waarna ze verdrinken, omdat ze niet achteruit kunnen zwemmen. Tevens worden kleine jonge steurtjes uit de vijvers gevist door katten, of door een reiger. Een steur ziet namelijk bijna niets, hij kan enkel licht van donker onderscheiden.

Voedsel haalt de steur het liefste van de bodem, tussen het granulaat of vanuit de modder op de bodem. Bij een schone vijver, zoals een koivijver is het daarom belangrijk dat een steur goed wordt bijgevoerd met zinkend voer. Geef kleine steuren nooit drijvend voer, omdat ze dan lucht mee happen en dit niet kunnen afvoeren, waardoor ze op de rug gaan zwemmen en sterven.

Enkel de Lepelsteur kan zwevend en drijvend voedsel eten. Een lepelsteur is namelijk een plankton eter.steuren

Steuren komen van oorsprong uit de koude waters en zijn een van de oudste water bewoners ter wereld, ze kunnen enkele meters groot worden. Houd er rekening mee dat een steur uit de vijver kan groeien als je hem teveel voert.

Een steur heeft veel ruimte nodig om te kunnen zwemmen, wat voor de steur ook een must is. Een steur kan makkelijk in een Koi-vijver, maar let dan wel op bij water behandelingen, daar een steur gevoeliger is dan een Koi. Een steur kan trouwens ook in een ondiepere vijver en trotseert makkelijk onze winterse kou.

De meest voorkomende steuren voor in de vijver:

  • Beari steur ; de snelst groeiende steuren
  • Diamant steur ; mooie sierlijke steuren
  • Stellatus steur ; slanke sierlijke steuren, heeft wat weg van een Diamant steur, echter slanker en een spitse wipneus
  • Albino steur ; witte steuren
  • Lepel steur ; zwarte steuren, met lepel vormige snuit
  • Sterlet steur ; de slanke Sterlet steur is lijkend op Beari steur, echter kleiner en een aftekening op de zij lijn.

Steuren | Lepel Steuren | Steuren Vijver Aanleggen